Evde Klima Nasıl Temizlenir?
Klima sıcak havalarda kurtarıcı olarak aklımıza gelen kahramanımızdır. Sıcak coğrafyalarda klima bir serinleme aracı olarak kullanılması dışında kış aylarında da ısıtıcı olarak kullanılmaktadır. Peki Evde klima nasıl temizlenir? Size bunu dilim döndüğünce anlatmaya çalışacağım.
Evet evde ufak yöntemler ile güvenlik önlemlerini aldıktan sonra klimalarınızı temizleyebilirsiniz.
İklimlendirme ürünleri olarak icat edilen klimalar, sıcak ve soğuk havalarda hızlı reaksiyon verdiği için acil kurtarıcı olarak görülmektedir. Klimalar, bahar aylarında çok sık kullanılmadığı için bu aylarda temizlik yapmanızda yarar vardır.
Klima Hangi Malzemeler ile Temizlenir?
Klimanızın uzun ömürlü olmasını istiyorsanız, klima yıllık bakım ve periyodik bakımlarını klima servisinde yaptırınız. Bakımı yapılmayan ve özellikle sigara içilen evlerde, bir müddet sonra kötü kokular da duymaya başlarsınız. Klimadan gelen Kötü kokunun sebebi bakımı yapılmayan ve temizlenmeyen filtrelerdir.
Klima temizliği için gerekli malzemeler.
- - Klima temizleme spreyi
- - Elektrikli süpürge
- - Toz maskesi
- - Ufak bir fırça
*Klima temizleme spreyini internetten ya da büyük mağazalardan bulabilirsiniz.
Temizleme işlemine başlamadan önce klimanızda koku ya da fanlarında ses varsa mutlaka bir klima servisinden destek almanızda yarar vardır. Klima temizliğini yapmanız için güvenlik önlemlerinizi almanız gerekmektedir.
Şalterleri kapatmanız cihazda herhangi bir elektrik akımı olmamasına dikkat etmeniz gerekmektedir.
Şalteri kapattıktan sonra, iç ünite klimanızın kapaklarını tırnaklarından kurtararak yavaş bir şekilde kaldırınız. Klima kapak tırnakları genelde klima yanlarında olmakla beraber ön bölgelerde de bulunabilmektedir. Tam olarak emin değilseniz kullanma kılavuzundan yardım almanızda yarar vardır.
Klima kapağını açtıktan sonra önünüze çıkan ilk perdeleri elektrik süpürgesi ile tozları alın. Bu toz sprey ile karışınca çamurumsu bir tortu oluşturur, ve temizlemesi daha zorlaşır. Klima filtrelerini temizlerken herhangi bir şekilde klima temizleme ürünün dışında, ya da su dışında bir kimyasal kullanmayınız.
Perdeler çoğu modelde tırnaklı değildir. Yukarı aşağı doğru ufak bir hareket ile yerinden çıkabilir. Bu hareket ile çıkmıyorsa kullanım kılavuzunu mutlaka okuyunuz.
Ön toz alındıktan sonra, klima perdelerini yerlerinden sökerek lavaboda klima temizleme spreyi ile yıkayın. Diş fırçası yardımı ile sürterek fırçalayın ve tutunmuş pislik ve tortuları temizleyin daha sonrabol su ile durulamasını yapınız ve kurumasını bekleyeniz. Kurutma işleminden emin olun tam olarak kurutulmadan takılan filtrelerdeki su, cihazınızın elektronik kart devrelerine kaçabilir, ve oksitlenme ve paslanma yapabilir. Hatta kısa devre bile yapabilir, bu yüzden kurutma işlemine özen gösterin.
Çıkarmış olduğunuz perdelerin arkasında kalan klima iç bölümlerini bir fırça yardımı ile temizleyiniz.
Unutulmaması gereken husus klima içine kesinlikle ıslak bir bez ile ya da spreyi direk olarak sıkmayınız. Nemli bir fiber bez size bu konuda yardımcı olacaktır.
Klima Temizliğinde DİKKAT Edilmesi Gereken Konular !
1- Klima bakımına başlamadan mutlaka elektrik akımını kesmeniz gerekmektedir.
2- Çıkarmadığınız bir parça olduğunda mutlaka kullanma kılavuzunu okuyunuz.
3- Klima içine kesinlikle direk sıvı temas ettirmeyiniz.
4- Klima içine ıslak bez temas ettirmeyiniz.
5- Nemli bir bez kullanınız ve kurulama işlemini mutlaka yapınız.
6- Klima motor bölümü gibi detay gerektirecek yerleri temizlerken mutlaka klima servisinden destek alınız.
7- Klimalar dış ve iç malzemelerinin çoğu sert plastikten oluştuğu için kullanım esnasında oldukça nazik olmakta yarar vardır.