Laminat Parke Nasıl Temizlenir ?
Laminat parke nasıl temizlenir yazımıza başlamadan önce parke çeşitleri tanımamızda fayda var. Parke kullanımı Türkiye’ ye 20 yıl önce girmiş son 10 yıldır kullanımı artmış ve halk arasında güven oluşturmuş bir ürün grubu olmuştur. Parkelerin temizliği kolay, sağlıklı ve döşemesi kolay olduğu için hem inşaat firmaları hem de kullanıcılar tarafından tercih edilen bir ürün grubu olmuştur.
Laminat parke, Lamine parke ve Ahşap parke olmak üzere 3 çeşit parke vardır. Genel olarak laminat parke tercih edilmektedir. Tercih sebebi ekonomik olmasıdır.
Laminat Parke: Kağıt ve ağaç reçinesi kullanılarak yapılan parke çeşididir. Çevreci ve sağlıklıdır. Fiyat olarak en uygun ürün grubudur. Kalite olarak diğer 2 gruba göre daha düşüktür. Laminat parkede mdf kullanılmaktadır.
Lamine Parke: 3 Kat ahşap türünün birbirine yapıştırılması ile oluşan ve üstüne kalite bir ağaçtan ince bir ağaç kaplama ile yapılan parke çeşididir. Laminat parkeye göre daha uzun ömürlü bir ürün çeşididir. Tüm parke çeşitleri arasında suyu en çok sevmeyen gruptur. Lamine parke ahşap kullanılmaktadır.
Ahşap Parke: Geleneksel bir parke çeşidi olan Ahşap parke kurutulan meşe, gül ağacı ve dişbudak gibi ağaçların kurutulması ile elde edilen bir parke çeşididir. Yapımındaki zorluklardan dolayı biraz pahalı bir üründür. Uzun ömürlü ve dayanıklıdır. Bu parkenin uygulaması da zordur. Parkeciden destek almanızda yarar vardır.
Parkeler ekonomik olduğu kadar sağlıklı ve ısı yalıtımında eski yöntemlere göre çok daha verimlidir. Kullanımı daha pratik olan parkeler temizlik yönünden de daha hızlı temizlenirler. Parkelerin en büyük düşmanı su ve rutubettir. Temizliklerini yaparken kesinlikle bol su kullanmayınız. Su dökülürse mutlaka durulamadan bırakmayınız. Rutubetli bölgelerde kullanırken mutlaka bir parke uzmanından bilgi alınız. Parke döşemesini yaparken parke altına şilteyi mutlaka uygulayın.
Şiltenin aynı zamanda ısı yalıtımına da faydası vardır. Parkeler direk betona temas ederse ömürleri daha az olur. Parkelerde temizlik yapılırken kesinlikle çamaşır suyu, tiner ve beyazlaştırıcılar gibi ağır deterjan ve asit içeren ürünler kullanmamanız gerekir.
Parkelerin temizliği halılara ve halıflekslere göre daha kolaydır. Vileda ya da mob ile temizliği yapabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken konu fayans ve granitlerde kullanmış olduğunuz temizlik ürünlerini parkelerde kullanmamanızdır.
Parkeler Nasıl Temizlenir?
Parkelerinizde temizliğe başlamadan mutlaka tozunu almanızda yarar vardır. Sadece parke temizlikleri için üretilmiş özel deterjanlar bulunmaktadır. Bu deterjanların birçok markası ağır kimyasallar ile yapılmıştır. Hijyen olarak güzel yalnız sağlık açısından zararlı ürünlerdir. Özellikle evinizde bebekleriniz varsa tavsiye etmiyoruz. Onun yerine arap sabunu ve içine çay bardağının yarısı kadar sirke koyarsanız parkeleriniz temizlenmiş olacak ve parlamış olacaktır. Temizleme suyuna eklemiş olduğunuz sirke parkelerinize parlaklık kazandıracaktır. Yılda bir sefer parkelerinizi cilalamanızda yarar vardır.
Silme işleminden sonra fiber bezler ile kuruluma yaparsanız parkeleriniz ilk günkü parlaklığına kavuşacaktır.
Parkelerinize Yapmamanız Gereken Uygulamalar.
- Kesici ya da çizici ürünler ile müdahale edilmemeli.
- Temizlikten sonra parkelerinizi ıslak bir şekilde bırakmamanız ve kurulama yapmanız gerekmektedir.
- Su veya benzeri sıvı ürünler döküldükten sonra mutlaka kurulama işlemi yapmanız gerekmektedir.
- Parkelerinizin altına mutlaka şilte koydurmanız gerekmektedir.
- Çamaşır suyu, tuz ruhu ve tiner gibi ağır materyeller içeren ürünlerin kullanımından kaçınılmalıdır.
- Temizliğinizi direk su ile yapmayınız.
- Kullanmış olduğunuz deterjan ve temizlik ürünlerinin kullanma kılavuzundaki oranlarına göre kullanım yapın.
- Temizlik ürünlerini kullanırken mutlaka eldiven ile kullanınız.
- Bilmediğiniz bir ürünü kullanırken ufak ve görünmeyen bir alanda test edin.
- Ağır mobilyalarınızın yerini değiştirirken yerde sürütmeden kaldırarak hareket ettirmenizde fayda vardır. Parkeler çabuk çizilebilen ürünlerdir.